Cuijk

ONZE NAAM

Het eerste deel van onze naam, Wonen voor Gevorderden Cuijk, is afgeleid van de ondertitel uit het logo van KilimanjaroWonen, aangevuld met de plaats waar we gaan wonen.
Voor ons staat "Wonen voor Gevorderden" gelijk aan gezamelijk wonen met mensen die een stap verder willen gaan - gevorderd zijn - dan alleen maar naast elkaar willen wonen. Dit komt naar voren in ons Woonconcept.
Uiteindelijk, als de Vereniging van Eigenaren is opgericht, wordt de vereniging omgedoopt naar "De Maarle".
De betekenis van "De Maarle" wordt hieronder uitgelegd.

kilimanjarowonen
Logo De Maarle
LOGO DE MAARLE

De vogel in ons logo is een merlet, een merelvrouwtje. Het refereert aan de locatie van onze toekomstige woongemeenschap: het voormalige terrein van het Merlet College aan de Grotestraat in Cuijk.

De oude naam voor merlet is meerl, meerle of maarle. In de Middeleeuwen stond de merlet - zonder kop en pootjes - als haute cuisine op het menu bij de adel. Als statussymbool kwam ze op familiewapens terecht. Ook kooplui uit de dertiende eeuw gebruikten de merlet als symbool. Deze vroege ondernemers waren succesvol in het opkopen en inpolderen van natte gebieden. Die betekenis nemen we mee naar het ontwerp van ons logo: de maarle als symbool van ondernemende burgers.

De maarle is afgebeeld op een cirkel. De cirkel beeldt eenheid, verbinding (onderling en met de omgeving), inclusiviteit en circulairiteit uit.
De cirkel is uitgevoerd in goud. Goud staat voor innerlijke wijsheid, ontspant en geeft veiligheid. De Maarle wil haar bewoners een omgeving bieden waarin zij onbezorgd en veilig kunnen wonen. Goud is tevens de basiskleur van het wapen van Cuijk.

De tekst is uitgevoerd in rood. Ook deze kleur is onderdeel van het wapen van Cuijk.

De blauwe lijn geeft de Maas weer, zoals deze met een bocht langs Cuijk stroomt. Het is deze bocht in de Maas waaraan Cuijk zijn naam te danken heeft: het Keltische woord "Keukja" (bocht, kromming), later door de Romeinen verbasterd tot "Ceuclum" waaruit uiteindelijk de naam "Cuijk" ontstond.

© Copyright 2024 Wonen voor Gevorderden Cuijk - De Maarle. All Rights Reserved.

Drag & Drop Website Builder